Een groenere kerst duurzame keuzes voor jouw boom

Alex
|
September 4, 2022
February 26, 2024

Met ons initiatief bieden wij kerstbomen met kluit aan, die in januari terug in de grond geplant worden op een duurzame manier zodat ze altijd blijven leven in de natuur. Daarnaast bieden we ook bomen zonder kluit aan. Dit omdat er te weinig bomen met kluit zijn die succesvol teruggeplant kunnen worden. Voor elke boom zonder kluit, planten wij twee adoptiestekjes; dit zijn bomen met kluit die deel uitmaken van ons adoptieprogramma en die na 5 tot 8 jaar hergebruikt en teruggeplant kunnen worden. Dit initiatief is ontstaan uit de behoefte iets toegankelijker te maken voor iedereen, geïnspireerd door herinneringen aan hoe we vroeger een boom op het veld hadden en deze na de kerst weer terugbrachten naar de natuur.

We gaan nu over naar Erwin, die deel uitmaakt van ons opkweekprogramma. Alle bomen worden bij ons van kleins af aan zorgvuldig opgekweekt. Vanaf het moment dat ze nog maar kleine stekjes zijn, worden ze in potten geplaatst. In het eerste jaar blijven ze boven de grond om goed te wortelen in de pot. Vervolgens worden ze in de grond gezet in een speciaal ontwikkelde pot met gaatjes van boven naar onder, zodat de wortels zich goed kunnen verspreiden en opnemen in de grond. Dit zorgt voor sterke en gezonde bomen, die een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben.

Wat ons project zo uniek maakt, is de bewustwording die we creëren over hoe we omgaan met producten, in dit geval een prachtig stukje natuur dat we in huis halen. Veel mensen realiseren zich niet dat een kerstboom 4 tot 8 jaar moet groeien voordat hij vier weken in hun huis kan staan.

Zodra de bomen groot genoeg zijn, worden ze via onze website aangeboden met kluit. Klanten kunnen hun boom ophalen bij onze pick-up points en in januari worden deze bomen weer geplant, hetzij op particuliere grond of op locaties waar herbebossing nodig is. Vorig jaar zijn we gestart met het composteren van kerstbomen. We hebben 15.000 kerstbomen omgezet in heilige grond. Zo geven we kerstbomen zonder kluit een tweede leven als grondstof voor onze kerstboomcompost, waarin organisch materiaal wordt omgezet in voedzame grond.

Dit project is uitgegroeid tot een enorme passie waar we het hele jaar door mee bezig zijn, met name in het laatste kwartaal van het jaar. Onze missie richt zich op het verduurzamen van de kerstboom, zodat mensen 5 tot 8 jaar lang van hun kerstbomen kunnen genieten zonder dat er nieuw transport nodig is. Zo zijn we constant bezig met het zoeken naar manieren om de kerstboom te verduurzamen.