7 tips om je kerst een stukje duurzamer te maken

Carlijn
|
December 29, 2022
September 1, 2022

7 tips om je kerst duurzamer te maken

Okee. Terwijl jij je huis van binnen en van buiten aankleedt met de meest spectaculaire kerstverlichting, komt je familie vanuit het hele land jouw kant op gereden, want kerst = samen zijn. De verwarming wat hoger, want oma komt ook en geheel volgens traditie staat er op het menu een kerstkalkoen of hertenbiefstuk. Herkenbaar?


De feestdagen gaan gepaard met heel wat tradities en ieder jaar hopen we met z’n allen op een witte kerst. Maar wat nou als we Kerstmis met z’n allen een stukje groener zouden maken? Wij geven jou 7 tips om je kerst duurzamer te maken. Klaar? Let’s go!

1. Shine a little LED!

Kies je voor LED-lampjes in plaats van gloeilampjes, dan bespaar je niet alleen geld, het is ook beter voor het milieu. Met LED-verlichting gebruik je veel minder stroom en daardoor draagt deze lichtbron bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Als we allemaal de  lampjes in onze BeterBoompjes zouden vervangen door LED-lampjes, wordt de CO2-uitstoot drastisch verminderd!

2. Duurzaam diner

Kalkoen, biefstuk of lekker gourmetten… Dat is toch genieten?! Met de feestdagen pakken we allemaal uit en willen we meer dan ons dagelijkse AVG’tje. Logisch! Maar er zijn heel veel lekkere manieren om je diner toch een stukje duurzamer te maken. Kies voor wild, minder vlees of ga (jingle) all the way voor een vegetarisch diner. Alle bee(s)tjes helpen! Oja! Derde kerstdag is kliekjesdag. Gooi dus niks weg met de feestdagen, maar verdeel de restjes en smullen maar!

3. Ga voor een BeterBoompje

Okee. Deze valt in de categorie ‘Wij van WC eend’, maar het zou ook gek zijn als we hem niet noemen, toch? Een echte kerstboom die je na gebruik op de hoek van de straat zet is echt zo 2019. Sinds 2020 is er BeterBoompje en wij willen heel Nederland aan deze duurzame variant helpen! Bekijk hier welke pick up locatie het dichtste bij jou in de buurt is en bestel nu heel eenvoudig jouw groene vriend.

4. Carpoolen met de familie

Wat nou als het grootste deel van je familie uit de omgeving van Amsterdam komt, maar je viert Eerste Kerstdag toch bij oma in Maastricht? Gaan jullie allemaal met verschillende auto’s naar het zuiden? Of kan dat ook anders? Jep. Deze vraag is retorisch, want dit kan zéker anders. Kijk of je gezellig kan carpoolen, of ga een keertje met de trein.

5. Duurzaam kerstcadeau

Make up, sokken of 30 seconds. Grote kans dat één of meerdere van deze cadeaus weleens onder jouw kerstboom heeft gelegen. Dat kan duurzamer én origineler. Bedenk dit jaar of je misschien een ervaring cadeau kan doen, of ga voor een fairtrade cadeau. Kies bijvoorbeeld voor een herbruikbare koffiemok, fairtrade chocolade of natuurlijke verzorgingsproducten. En als je dan toch zo lekker bezig bent, wees dan ook creatief met inpakken. Kies voor gerecycled papier of een glazen pot, en laat je creativiteit de vrije loop!

6. Ballen graaien

Kan jij niet wachten tot de kerstafdeling bij de Intratuin opengaat, zodat je als een echte ekster likkebaardend naar alle pracht en praal kan kijken? Of haal jij ieder jaar dezelfde kerstversiering van zolder? Een mooie, duurzame manier om nieuwe kerstdecoratie op de kop te tikken is... ruilen. De meeste mensen willen zo nu en dan iets nieuws, dus vraag je vrienden en familie of ze hun kerstballen willen ruilen voor de jouwe.

7. Milieubewust én modebewust

In plaats van jezelf in het nieuw te steken met fast fashion, is het een stuk duurzamer om te kiezen voor een vintage outfit. Of misschien nog beter: huur je kleding! Zou je toch het liefst die fantastische kerst-outfit van vorig jaar nog een keer aantrekken, maar ben je bang dat iedereen het opmerkt? Met een ander jasje en een glitterpanty creëer je een hele nieuwe look, althans... als die outfit een jurkje is. Maar wij oordelen niet.

Wij hopen dat je iets aan deze tips hebt. Samen kunnen we de wereld een stukje mooier maken. Welke tip is jouw favoriet?