Een kerstboom herplanten in de tuin. Hoe doe je dat?

Carlijn
|
December 29, 2022
September 30, 2022

Een kerstboom herplanten in de tuin. Zo doe je dat!

‍

Wil jij je kerstboom na de feestdagen weer terug in de grond zetten? Laat ons helpen!

Hoewel wij onze BeterBoompjes met kluit ieder jaar met veel liefde terug in de grond zetten, krijgen wij ook regelmatig de vraag hoe je dat herplanten zelf kan doen. Daarom geven wij in deze blog antwoord op de vraag: Hoe plant je een kerstboom terug in je tuin?


Allereerst is het belangrijk om te weten dat niet iedere kerstboom het zal overleven. Dat is heel jammer, maar waar. De kans dat jouw kerstboom het in de tuin overleeft, is volgens Milieu Centraal 40 tot 60 procent. Heeft jouw kerstboom december amper overleefd? Dan zal hij waarschijnlijk niet meer opbloeien wanneer hij terug de grond in gaat. Ziet jouw boom er nog pico bello uit, met van die mooie groene naalden en een gezonde kluit? Dan is de kans een stuk groter dat hij buiten net zo zal stralen als binnen! Een kleine kerstboom met een grote kluit heeft uiteindelijk de grootste kans om te overleven in jouw tuin.

‍

Een kerstboom herplanten: stap voor stap πŸ‘£

1. Laat de boom eerst even wennen aan de koude temperatuur, voordat je hem in de grond zet. Bijvoorbeeld door hem een paar dagen in de schuur of garage te zetten.

2. Maak een flinke kuil en vul deze gedeeltelijk met planthumus of bodemverbeteraar (geen mest!). Zet de boom in de kuil en zorg dat deze niet dieper komt te staan dan dat hij eerder in de pot of grond stond.Β 

3. Gebruik bij het herplanten heel veel water. Gooi gerust twee emmers leeg in de kuil voordat de boom erbij komt.Β 

4. Zorg ervoor dat de kluit en naalden van de boom goed vochtig zijn en blijven door deze regelmatig water te geven.

Oja. Zet jouw kerstboom niet in de grond wanneer het vriest. Daar wordt hij niet blij van. En wil je de kerstboom met de feestdagen weer in huis halen? Sla dan eerst een jaartje over. Jouw boom heeft een grotere overlevingskans wanneer je hem na twee jaar pas uitgraaft voor het kerstdiner.Β 
‍

Flinke klus πŸ’¦

Een kerstboom herplanten is een mooie manier om hem een tweede leven te geven, maar het is ook een flinke klus! Hopelijk heb je wat aan onze tips. Laat je het herplanten liever aan iemand anders over?Β Kies dan voor een BeterBoompje met kluit en lever deze na de feestdagen bij ons in, zodat wij hem in januari een plekje in het kerstbomenbos kunnen geven.


Heb je een vraag of wil je meer weten of BeterBoompje? Stuur ons dan een mailtje!

‍