Waar breng ik mijn kerstboom zonder kluit heen?

Carlijn
|
December 29, 2022
September 27, 2022

Waar breng ik mijn kerstboom zonder kluit heen?


Zodra Sinterklaas het land verlaat halen we onze bomen in huis en een maand later willen we er weer massaal vanaf. Welke mogelijkheden zijn er, en wat is de meest duurzame manier om van je kerstboom zonder kluit af te komen?

Een BeterBoompje met kluit lever je na de feestdagen weer in, zodat wij hem terug in de grond kunnen zetten. Voor kerstbomen zonder kluit is dit een ander verhaal. Deze kunnen niet terug de grond in, dus wat moet je dan? Er zijn verschillende manieren om je kerstboom zonder kluit toch een mooie bestemming te geven; de één is echter een stuk duurzamer dan de ander.

De fik erin 🔥

De minst duurzame manier om van je kerstboom af te komen is door deze te verbranden. In steden als Scheveningen en Duindorp gebeurt dit al jaren; bomen worden verzameld, opgestapeld en verbrand. Deze eeuwenoude traditie vindt op landelijke schaal gelukkig steeds minder vaak plaats. Dat heeft alles te maken met de grote hoeveelheid CO2 die bij deze ‘vreugdevuren’ vrijkomt. Deze is ontzettend schadelijk voor het milieu.

Dierentuin

Een andere manier om van je kerstboom af te komen, is door deze te doneren aan een dierentuin bij jou in de buurt. Bij Dierenpark Amersfoort en Alpacafarm Zeelandia kon dit de afgelopen jaren bijvoorbeeld, maar dat is niet overal het geval. Check daarom eerst even of dit mogelijk is, voordat je weer met je kerstboom terug naar huis wordt gestuurd. Woon je niet in de buurt van een dierentuin waar je je kerstboom kan inleveren? Dan kun je er ook voor kiezen om je boom in kleine stukken te knippen en in de gft-bak te gooien, of om hem in te leveren bij een milieustraat bij jou in de buurt. Veel gemeenten hebben hier na de kerstdagen zelfs een speciale afvalbak voor.

Verzamelen

Uiteindelijk kiezen de meeste mensen ervoor om hun boom in te leveren bij een inleverpunt van de gemeente. Afhankelijk van de gemeente waar je woont, krijgt jouw boom een mooie bestemming. Zo wordt er in Groningen bijvoorbeeld compost en groene stroom van kerstbomen gemaakt en in Eindhoven maken ze er houtsnippers van voor biomassacentrales. In Rotterdam werd in 2021 zelfs een kerstbomen-challenge gehouden, met als doel om gezamenlijk 10.000 kerstbomen te verwerken tot producten zoals fotolijstjes en kersthangers.

Over BeterBoompje

‍De meest duurzame kerstboom is een BeterBoompje mét kluit. Helaas zijn er nog niet genoeg van deze bomen. Daarom verkopen wij ook BeterBoompjes zonder kluit. Voor iedere verkochte boom zonder kluit planten wij twee adoptieboomstekjes met kluit aan. Zo bouwen we samen aan ons kerstbomenbos en wordt het in de toekomst voor iedereen mogelijk om een kerstboom met kluit te kopen, die na de feestdagen terug de grond in gaat.